Young Living Essential Oils ~ Ander leven nu

Mijn verhaal

Vanwege mijn overgevoeligheid voor chemische stoffen en geuren ben ik zuiverder gaan leven en chemicaliën gaan vervangen voor pure producten zonder deze stoffen. Begin 2018 kwam ik in contact met de geweldige Young Living producten en essentiële oliën. Het is een geschenk omdat deze oliën en producten zo 100% zuiver zijn dat ik hier geen klachten van ervaar. Wat ik ervaar is juist de puurheid en de kracht van de producten, die mijn immuunsysteem juist een boost geven en verbeteren, in plaats van de chemische stoffen die het tegenovergestelde effect op mij hadden.

Daarom is het nu mijn missie om anderen hiervan op de hoogte te brengen van de mogelijkheden van deze gezonde levensstijl en wat dat voor je kan betekenen.

Een paar voorbeelden waar ik de oliën tot nu toe voor heb ingezet

Persoonlijk gebruik: Ter verlichting van maag en darmklachten, spieren en gewrichten, verkoudheid, hoofdpijn, om stress los te laten, om beter te slapen, voor een opgewekt gevoel en zin in de dag.

Voor mijn man en dochter: stress verlichting, beter slapen, ondersteuning van de huid.
Dit zijn enkele voorbeelden en ik ontdek nog iedere dag nieuwe mogelijkheden en ik ben nog lang niet uitgeleerd.

  • Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn het meest krachtige onderdeel van de plant, aromatische vloeistoffen die zitten in bloemen, struiken, bomen, wortels, harsen, en zaden. Deze oliën die ook wel bekend staan als de levende energie van de natuur, bevatten inhoudsstoffen die resultaten geven.

De therapeutisch kwalitatieve essentiële oliën worden verkregen door middel van stoom distillatie en zijn sterk geconcentreerd. Ze zijn vele malen krachtiger dan gedroogde kruiden. Ze ondersteunen elk stelsel in het lichaam van mens en dier: het beenderstelsel, spierstelsel, endocriene (klieren) systeem (of hormoonstelsel), circulatiestelsel (van hart en bloedvaten), ademhalingsstelsel en immuunsysteem. Ze ondersteunen lichaamsfuncties en ze worden uitgebreid gebruikt bij emotionele ondersteuning en in spiritueel opzicht bij meditatie en gebed.

Essentiële oliën zijn een waardevolle bron vanwege de uitgebreide toepassingsmogelijkheden voor lichaam en geest. Als de geur wordt ingeademd, worden de aroma’s naar het limbische systeem van de hersenen gestuurd, waar ze een directe werking hebben op de emoties en of gemoedstoestand. Zo kalmeert de ene olie en is de andere olie juist opwekkend. Ook heeft Young living diverse schoonmaak producten ontwikkeld op basis van de oliën, waardoor je ALLE chemicaliën uit jouw huis kan laten verdwijnen en een zuivere lifestyle in huis kan halen.

Door inademing en massage komen de oliën ook in het bloed terecht, waardoor het door het hele lichaam wordt gestuurd. De toepassing is afhankelijk van de klacht of het probleem. Studies laten zien dat essentiële oliën zowel lichamelijk als mentaal stimulerend zijn.

Er zijn ongeveer 170 oliën ontwikkeld, maar je kan met enkele oliën beginnen en dit naar eigen wens uitbouwen.

Hoe komen oliën het lichaam binnen – hoe lang blijven ze werken?
Recente testen hebben aangetoond dat de oliën binnen 3 seconden na inhalatie een reactie geven vanuit de hersenen. Bij het aanbrengen op de huid: na 26 (sommige zeggen 22) seconde door de huid heen, na 2 minuten in je bloedbaan en na 22 minuten door je hele lichaam. (de tijd die je hart nodig heeft om je bloed rond te pompen) Het duurt 3 tot 6 uur voordat de oliën uit een normaal, gezond lichaam verdwenen zijn.

Geschiedenis van essentiële oliën

De eerste schriftelijke vermelding van essentiële olie is in de bijbel het boek Genesis. Direct en indirect worden ze 1100 keer genoemd in het heilige schrift. Sommige van de oudste culturen op aarde hebben essentiële oliën gebruikt. De Babylonische hebben orders geplaatst voor cederhout, mirre en cipres. De Egyptenaren gebruikten de oliën voor schoonheid en balseming en hebben het oudste vermelde recept voor deodorant met de oliën. Pakistan en Rome gebruikten oliën in gemeenschappelijke badhuizen. Het meest bekende verhaal is dat van de wijzen uit het oosten die het kindeke jezus Goud, Frankincense en Mirre gaven, de meest waardevolle producten uit die tijd. Ook tijdens de middeleeuwen werden de oliën gebruikt, waarvan de meeste werden meegebracht van kruistochten. Het was pas na de tweede wereldoorlog dat essentiële oliën ‘’herontdekt’’ werden, en de wetenschap en kennis over hun gebruik groeit nog elk jaar dankzij de technieken van deze tegenwoordige tijd.

Werken de oliën?

Van alle etherische oliën in de wereld is momenteel 90% synthetisch gefabriceerd. De overige 10% is te verdelen in 4 gradaties.

Graad A: is de enige 100% pure, zuivere, therapeutische olie, gemaakt van biologisch geteelde planten en gedestilleerd op lage temperaturen, ze zijn uitvoerig getest op hun kwaliteit en aanwezige werkzame stoffen. Op dit moment is slechts 1% van alle oliën graad A olie.

Graad B: Deze krijgen nog wel de stempel van voedingssupplement, maar mogen delen van synthetische pesticiden, kunstmest of drager olie bevatten.

Graad C: Dit zijn de parfum oliën, die uitsluitend om hun geur gewonnen worden. Meestal bevatten ze oplos chemicaliën om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geurstoffen aan planten te onttrekken. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Daarnaast mogen ze tot 90% verdund worden met alcohol.

Graad D: het laatste product is ‘’floral water’’ wat eigenlijk een bijproduct is van de graad A distillatie, nadat de olie afgescheiden is. Als er maar 5% van dit product in een flesje zit dan mag dit al puur worden genoemd.

Voordat je een goede olie aanschaft let dan op de volgende punten; staat de Latijnse naam bij de ingrediënten, telen ze hun eigen planten, bezitten ze eigen velden, controleren ze het complete proces van het zaadje tot de verzegeling van het flesje? Pesticiden, vervuiling, reeds eerder ontgonnen en bewerkt land, type grond en klimaat heeft allemaal effect op de kwaliteit van de olie.

Een van de dingen die Young Living zo bijzonder voor mij maakt, is het seed – to – seal proces. Dit betekend dat elke plant handmatig gewied wordt, dat er geen pesticiden, geen chemicaliën en geen onkruidbestrijders worden gebruikt. Mocht er toch iets nodig zijn dan gebruiken ze hun eigen oliën. De planten worden geoogst op het hoogtepunt, wanneer ze de meeste werkzame stoffen bevatten. Ze worden ter plaatste gedistilleerd waarna de olie aan een uitvoerig test proces wordt onderworpen en of ze wel aan de eisen van Young living voldoet. Het bottelen wordt ook ter plaatse gedaan.

Waarom zijn er ook veel goedkope oliën te koop?

Om geld te besparen in het proces maken ze gebruik van de volgende methodes.

Wanneer je de gewassen met pesticiden bespuit, krijg je een grotere oogst. Wanneer je oplosmiddel gebruikt bij het destillatie proces, onttrek je meer olie uit de gewassen. Wanneer je op hogere temperaturen en onder hogere druk destilleert, wordt het destillatieproces korter. Wanneer je de olie verdunt met een drager olie vermeerder je de hoeveelheid op een goedkope manier. Dit zijn allemaal methodes die het productieproces goedkoper maken en daardoor kunnen de oliën ook goedkoper worden verkocht. Het zijn echter allemaal methodes die de kwaliteit van de olie zeer negatief beïnvloeden.

Hoe worden de oliën gemaakt?

Het vergt veel werk om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een paar voorbeelden:

  • Er zijn 60.000 on gekneusde rozenblaadjes voor nog geen 30 gram rozenolie
  • Lavendel is een stuk overvloediger, 100 kilo lavendel geeft 3 kilo lavendelolie
  • Jasmijn bloesem moet met de hand geplukt worden voordat de zon heet is, op de eerste dag dat ze opengaan. Je hebt daarnaast 8 miljoen bloemblaadjes nodig voor slechts 1 kilo olie.
  • De sandelhoutboom moet 30 jaar oud zijn en 10 meter hoog, voordat hij omgehakt en versnipperd kan worden om te destilleren. Voor de olie wordt de complete boom gebruikt. Op dit moment is er een stop op het omhakken van deze bomen omdat er anders een ernstig te kort ontstaat van deze bomen in de toekomst.

De prijs van ruim de helft van de oliën ligt tussen de €10,- en € 35,-. Een 5 ml flesje bevat ongeveer 90 druppels olie, in een 15 ml flesje zit ruim 250 druppels. Aangenomen dan je 1 of 2 druppels per applicatie gebruikt, betekend dat je zelfs met een 5 ml flesje 45 tot 90 applicaties kan doen.

Meer info:

Wil je meer weten of wil je kennis maken met de essentiële oliën, dan wil ik je graag op weg helpen om je te laten ervaren wat de essentiële oliën voor jou, je gezin en je dieren kunnen betekenen.